DE PARADISO PUNKJAREN DEEL 4: 1979-1981 Nederpunk(s) en Ultra
DE PARADISO PUNKJAREN DEEL 4: 1979-1981 Nederpunk(s) en Ultra
Auteur: Oscar Smit
Black Olive Press
220 paginas
ISBN 978-90-72811-27-1
In het vierde deel van de serie De Paradiso Punkjaren staat muziek uit Nederland centraal. Die komt niet alleen uit de (post)punkhoek maar ook uit de new wave- en Ultrarichting. Hiernaast wordt aandacht besteed aan de vaste groep van jonge punks die Paradiso als hun huiskamer beschouwden. Ook wordt stilgestaan bij de bijzondere avonden die door kunstenaars, van o.a. de Rietveld Academie, werden georganiseerd.
Punk begint tussen 1979-1981 van karakter te veranderen. Dat is goed te merken op de wekelijkse D-Days. Punks uit de experimentele Ultra-scene vonden bijvoorbeeld dat je ook op een andere manier punkmuziek kon maken. In diezelfde periode zetten studenten van de Gerrit Rietveld Academie of graffiti spuitende jongeren zich af tegen de gevestigde kunst. En door leegstaande panden te kraken kwamen jongeren in opstand tegen het (woon)beleid. Hoe Paradiso en de samenleving met deze ontwikkelingen omgingen wordt aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met vele direct betrokkenen en tijdgenoten in beeld gebracht. Lees over punks die Paradiso willen overnemen. Het allereerste Rietveld-feest met meer dan tien bands. Een ontruiming met veel ME waar Paradiso bij betrokken raakt. Een brand in de kelder waardoor de club een maand dicht moet. Hiernaast komen punkmuzikanten aan het woord die nu nog steeds actief zijn in bands als The Ex of De Kift. Lees waar de roots liggen van bijvoorbeeld Claw Boys Claw of Fatal Flowers.
Het boek is rijkelijk, full color, geïllustreerd met veel Paradisoposters. Maar ook foto’s van bijvoorbeeld Martijn de Jonge, Roy Tee, Kees Tabak, of Max Natkiel. Ook tekenaars als Aart Clerkx, Hugo Kaagman of Johannes van de Weerd (Red Rat) hebben meegewerkt.
Het boek bevat een uitgebreide index en tijdslijn van gebeurtenissen buiten Paradiso. Het is daardoor een naslagwerk voor zowel de historie van Paradiso als voor de geschiedenis van de Nederpunk.